KDU.breadcrumbs.homeKandidáti EP Mgr. Tomáš Zdechovský

Ženatý (3 děti), ředitel společnosti
Královéhradecký kraj, Hradec Králové, MO a OO Hradec Králové

zdechovsky@wifi-cz.cz, www.zdechovsky.cz, zdechovsky.blog.idnes.cz

1. Vaše jazykové znalosti. Další dovednosti, nutné ke kompetentnímu vykonávání funkce poslance Evropského parlamentu (kurzy, mezinárodní zkušenosti).
Plynně hovořím třemi světovými jazyky (anglicky, německy a italsky). V současné době se učím francouzsky a španělsky.
Jako ředitel české pobočky vzdělávací společnosti rakouské hospodářské komory WIFI se spolupodílím na mezinárodních projektech v oblasti vzdělávání dospělých a rovněž osobně přednáším. Díky této činnosti mám přehled o situaci v Evropě, setkávám se a úzce spolupracuji s řadu osobností z politických i nepolitických kruhů v rámci Evropské unie.
Studoval jsem sociální komunikaci na Papežské univerzitě v Římě, žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně a Teologickou fakultu v Českých Budějovicích. V současnosti se pravidelně vzdělávám v rámci své lektorské činnosti ve Vídni.

2. Vaše výrazná a profilující politická zkušenost. Jaká dobrá díla za vámi stojí?
Aktivně pracuji pro KDU-ČSL od roku 2004 a vždy jsem byl týmový hráč. Od svého příchodu jsem pracoval na desítkách volebních kampaní KDU-ČSL všech typů včetně těch do Evropského parlamentu. Při této činnosti jsem pomohl řadě kandidátů obhájit jejich posty starostů, krajských radních, poslanců či senátorů.
Za mého působení ve funkci manažera KDU-ČSL v Pardubickém kraji přišlo do strany mnoho nových a mladých lidí a společně se nám podařilo vytvořit úspěšnou akci na dárcovství krve Kdo miluje, daruje krev. Akce úspěšně funguje až do současnosti.

3. Tři základní kameny evropské politiky KDU-ČSL na léta 2014-2019.
Podle mě to nejlépe vyjádřil nový papež František, který v jednom svém projevu řekl, že když chceme jít dopředu, nemůžeme zůstat stát. Evropa se musí z krize poučit, ale musí jít dále. Tentokrát podle nových pravidel. Pokud bych se stal europoslancem, postavil bych politiku na následujících třech pilířích:

a. jistota (ekonomická a sociální)
b. spravedlnost a pořádek
c. rodina

4. V české společnosti se šíří skepse ke sjednocování Evropy. Jak v této atmosféře povedete svou kampaň?
Rozhodně pozitivně. Chci lidi přesvědčit o tom, že přes dílčí problémy je nutné vnímat EU jako celek, držet pospolu a budovat prosperující Evropu založenou na slušnosti, jistotě a solidaritě. Pouze společně můžeme čelit výzvám a hrozbám 21. století.
Další období bude pro Evropu těžší než kterékoliv předtím. Dopadnou na ní všechny aspekty světové hospodářské krize, a tak potřebuje ve svém čele silné osobnosti, které ji budou schopny z této krize vyvést. Osobnosti, kterým nepůjde o osobní prospěch, ale o dobro věci.