KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Kandidátský projev Zuzany Roithové na sjezdu v Olomouci 2013

Kandidátský projev Zuzany Roithové na sjezdu v Olomouci 2013

Přidáno 25. 6. 2013

Videozáznam projevu zde

Vážení delegáti a hosté sjezdu, moji milí přátelé,

hluboce si vážím vaší dlouhodobé podpory i v průběhu prezidentské kampaně. Proto ten potlesk patří především vám a těm, kteří sbírali nesmírně odpovědně podpisy pod petici. Naše díky patří také čtvrtce milionu voličů, kteří ocenili, že jsem nechtěla zvítězit za každou cenu. Že reprezentuji jiný druh politiky- ten křesťanskodemokratický – a to je mimo jiné mluvit upřímně, nekličkovat, nekoketovat s podporou stran vyznávajících totalitní ideologii a nezaplétat se do sítí vlivných sponzorů.

Protože to, co zejména postrádá dnešní politická scéna, nejsou konkrétní témata, ale na prvním místě důvěryhodnost kvůli pokleslé politické morálce. Za druhé trpí nedostatkem silných vizí a překypuje krátkozrakými až chaotickými kroky či plány poslanců a vlády. Neschopností dohodnout se na dlouhodobých strategiích. A to je to, co bere občanům naději do budoucna.

Měli bychom se modlit, aby prezidenta republiky přestalo už bavit hloubit další příkopy a brzy našel zalíbení ve sjednocování společnosti. Aspoň v klíčových oblastech, které mají vliv na kvalitu života v naší zemi.

Ale jsme tu také my, vyspělá křesťanská demokracie, posílená o novou zkušenost po prohraných volbách. Obohacená navíc o mladé politiky nezatížené starými praktikami, kteří politiku berou jako službu.

Sama jsem se již před dlouhým časem rozhodla nekandidovat v roce 2014 a deklarovala jsem to i během prezidentské kampaně. Ale neodcházím z politiky. Považuji za povinnost pomáhat KDU-ČSL v utváření státotvorné alternativy k politice ostatních českých stran.

Proto kandiduji na místopředsedkyni strany. Svůj prostor vidím zejména v prezentaci moderní evropské křesťanskodemokratické politiky v ČR. Evropská lidová strana nabízí životaschopné odpovědi na výzvy, které nám Evropanům přináší globalizace. A je na výsost smutné, když hlavě státu chybí znalosti o tomto nejvýznamnějším evropském proudu. A je tu další téma. S mým týmem jsem se podílela na tvorbě evropské legislativy, která je postupně převáděna do českých zákonů. Přesto s tímto nevyhnutelným vývojem čeští politici jakoby nepočítají. Chci tedy, aby s pomocí mých zkušeností náš program převyšoval i v tomto veškerou konkurenci. Ale také i tím, že naši budoucí poslanci budou schopní vymýtit byrokratický balast z našich zákonů, který politici tak rádi svalují na Evropské směrnice.

Dokážu najít společný jazyk také s dalšími skupinami mimo naši stranu, odkud jsem do politiky sama přišla - vidím tedy svou roli i ve formulování a vysvětlování jednotlivých priorit směrem k občanské společnosti, těm, kdo sympatizují s našimi hodnotami či stojí o to, aby se veřejné záležitosti spravovaly efektivně.

I když naši konkurenti by si přáli něco jiného, tak naše značka táhne, a mám velkou radost, že se čestný člověk Daniel Herman, kterého osobně znám, rozhodl spojit své jméno s naší politikou.

Budu pomáhat v přípravě našich kandidátů pro volby v příštím roce. Úspěch není možný bez týmové práce. Také za mými úspěchy stojí týmová, vysoce odborná mnohaletá práce mých asistentů. Jsem proto velmi ráda, že Jiří Jirsa a Eduard Hulicius nabízejí svou pomoc i přímo v týmu na kandidátní listině pro evropské volby. V nich totiž nelze uspět bez znalostí a zkušeností. Mým přesvědčením ale je, že pro úspěch KDU-ČSL je nutné do čela postavit celorepublikově známé osobnosti, a to navíc s dlouholetou legislativní zkušeností z českého parlamentu a vlády. Mezi osobnosti s těmito předpoklady, jak asi víte, řadím především Míšu Šojdrovou a Pavla Svobodu. Rozhodovat bychom měli rozumem, nikoli s ohledem na osobní vazby a krajské dohody.

Chtěla jsem, abyste i tyto a další mé názory znali dřív, než přistoupíte k volbě. Mám před sebou ještě rok v Bruselu, ale chci se angažovat v koordinaci odborné přípravy kandidátů i pro národní volby a nést za to i díl odpovědnosti. To že naši krajští lídři většinou ještě neseděli v poslaneckých lavicích, bude konkurenční výhoda proti naprosté většině jiných politiků více či méně zapletených v různých aférách. Ale naši kandidáti by měli být také co nejlépe odborně připraveni. A budu-li zvolena do předsednictva, budu také usilovat o to, aby vzdělávání pro nové kandidáty na čelných místech bylo povinností.

Předem děkuji za vaši důvěru a prosím o silný mandát pro mou práci po boku předsedy. Těší mne převelice, že naše sázka na Pavla Bělobrádka po prohraných volbách byla opravdu správná. A teď jsem přesvědčena, že se správným tahem na branku se příští květen můžeme těšit na společnou oslavu volebního úspěchu.

Zdař Bůh.

Platí přednesená verze projevu